fnctId=profl,fnctNo=197 인물소개 리스트 류기형 교수 연구실 산업과학관 114호 전화번호 041-330-1484 담당과목 식품공학 및 실험, 식품물리학 및 단위조작, 식품품질관리학, 곡류공정공학, 식품포장학 이메일 ghryu@kongju.ac.kr 상세보기 학력 - 경상대학교 공학사(1986) - 고려대학교 공학석사(1988) - 켄자스주립대학교 공학박사(1992) 주요 경력 - 1992.06 ~ 1993.09 Cornell University Postdoctoral Associate - 2001.05~2004.04 University of Manitoba Adjunct Professor - 2006.05~2008.04 식약처 기능성식품심의위원회 위원 - 2008.03~2010.02 공주대학교 산업과학대 학장 - 2009.01~2010.12 산업식품공학지 편집위원장 - 2015.01~2015.12 한국식품영양과학회지 편집위원장 - 2017.01~2019.12 한국산업식품공학회 회장 - 2018.01~2020.12 전국식품공학교수협의회 회장 - 2019.06∼2022.05 공주대학교 대학원 원장 - 2022.01~2022.12 한국식품영양과학회 회장 주요 수행 연구과제 - 소고기 유사 분쇄형 및 비분쇄형 식물 기반 식품 생산을 위한 단백질 소재화 및 적용 기술개발 - 대체육 개발 활성화를 위한 산학연 협의체 구축 및 개발지원 - 농산물·균체 단백질 융복합 소재화 및 식품 성분 구명 - 대체육 분야 경쟁력 강화를 위한 산학연 협의체 구축 및 활성화 사업 - 쌀과 식이섬유를 이용한 기능성 압출성형 팽화스낵 개발 - 압출성형 공정을 이용한 물성 및 가공적성이 향상된 돈피 가공식품 제조 - 압출성형공정을 이용한 reaction flavor 및 imitation meat 소재 개발 - 기호성과 기능성이 증진된 야채스프 개발 및 산업화 - 압출성형 공정을 이용한 한식 탕용 식물성 단백육 제조 공정 개발 - 임계CO2와 CO2가스 주입을 통한 압출성형공정을 이용한 과채류, 섬유질 강화 팽화물의 물리 화학적 특성에 관한 연구 - 고용노동부 지원 2015년도 한국떡의 품질향상 및 제조공정 표준화 교육과정 - 압출성형 전처리 공정을 도입한 발효 인삼 과립차의 개발 - 곡물과 곤약 콜로이드를 이용한 떡의 제조방법 및 이로부터 제조된 케이싱 포장 떡 - 생식 규격에 적합한 저온압출성형을 통한 플레이크형 생식 생산 공정 개발 - CO2가스 주입을 통한 압출성형공정을 이용한 과채류, 섬유질 강화 팽화물의 물리, 화학적 특성에 관한 연구 - 옥수수 제분 부산물을 활용한 고기능성 당류의 제품화 및 bioethanol 소재화 - 압출성형 홍삼을 이용한 고기능성 홍삼음료 개발 및 산업화 - 밤을 통째로 압출성형 전처리하여 기호성과 기능성이 증진된 밤음료 개발 및 산업화 - 삼종실을 이용한 식품 중간 소재, 제품 개발 - 유과제조용 비유탕 진공팽화기계 개발 - 지역농산물가공기술표준화 연구 - 고품질 공주알밤 가공상품 개발연구 - 삼 종자를 이용한 식품중간소재 및 제품개발 - 압출성형과 자연숙성발효공법을 활용한 인삼 기능성소재 개발 - 초임계 탄산주입 저온압출성형공정을 이용한 영양소(비타민B, 항산화제)강화 매트릭스개발 - 압출성형과 자연숙성발효공법을 활용한 인삼 기능성소재 개발 - 주요 연구실적(최근 5년 이내) - Physicochemical Characteristics of Low-Moisture Extruded Plant-Based Meat Analogs at Different Laver (Pyropia yezoensis) Levels(2024) - Investigating the Potential of Full-Fat Soy as an Alternative Ingredient in the Manufacture of Low-and High-Moisture Meat Analogs(2023) - Effects of Process Variables on the Physicochemical, Textural, and Structural Properties of an Isolated Pea Protein-Based High-Moisture Meat Analog(2023) - Effects of pea protein content and extrusion types on physicochemical properties and texture characteristic of meat analogs(2023) - Investigating the Potential of Full-Fat Soy as an Alternative Ingredient in the Manufacture of Low-and High-Moisture Meat Analogs(2023) - Physicochemical properties of low-moisture extruded meat analog by replacing isolated soy with mung bean protein(2023) - Comparison of the Quality Characteristics of Plant-Based Burger Patties Prepared Using Low-and High-Moisture Meat Analogs(2023) - Effects of oyster mushroom addition on quality characteristics of full fat soybased analog burger patty by extrusion process(2023) - Physicochemical and antioxidant properties of extruded Rhodiola as affected by twin-screw extrusion(2023) - Effects of Brewer's Spent Yeast Content on the Physicochemical Properties of Extruded High-Moisture Meat Analog(2022) - Effect of yeast content on the physicochemical properties of low-moisture extruded meat analog(2022) - Quality characteristics of plant-based proteins used in meat analogs(2022) - Effects of isolated rice protein addition on the physicochemical characteristics of extruded low-moisture meat analog(2022) - Comparison of the physicochemical properties of low and high-moisture extruded meat analog with varying moisture content(2022) - Effects of isolated rice protein addition on the physicochemical characteristics of extruded low-moisture meat analog(2022) - Influences of extrusion parameters on physicochemical properties of textured vegetable proteins and its meatless burger patty(2021) - Effects of mealworm larva composition and selected process parameters on the physicochemical properties of extruded meat analog(2021) - Influence of extrusion process parameters on specific mechanical energy and physical properties of high-moisture meat analog(2021) - Asian perspective on high-moisture extrusion.(2020) - Fermentation of texturized vegetable proteins extruded at different moisture contents: effect on physicochemical, structural, and microbial properties(2020) - Effects of mushroom composition on the quality characteristics of extruded meat analog(2020) - Effects of extrusion types, screw speed and addition of wheat gluten on physicochemical characteristics and cooking stability of meat analogues(2019) - Effects of extrusion variables and die configuration on physicochemical characteristics of texturized soy protein isolate(2019) - Effects of Plant Ingredients on Physicochemical Properties of Extruded Fish Feed(2019) - Physicochemical and functional characteristics of plant proteinbased meat analogs(2019) - A comparison of physicochemical characteristics, texture, and structure of meat analogue and meats(2018) - The effect of corn flour addition on the physico-chemical properties of extruded cassava starch(2018) - Physicochemical properties of extruded aquatic pellets at various conditions(2018) - Quality characteristics of dough and bread added with extruded rice flour and cacao (Theobroma cacao L.) beans(2018) - Effects of green tea contents on the quality and antioxidant properties of textured vegetable protein by extrusion-cooking(2018) - Effects of mealworm content and extrusion process on quality characteristics of extruded rice flour infant food (2018) - Effects of barrel temperature and addition of corn starch on physical properties of extruded soy protein isolate (2018) - Optimization of extrusion variables for improving the qualities of textured vegetable protein with green tea using response surface methodology(2018) - 압출성형 공정변수가 압출성형 비지의 이화학적 특성에 미치는 영향(2018) 변의홍 교수 연구실 산업과학관 108호 전화번호 041-330-1481 담당과목 식품학개론, 식품분석학 및 실험, 분석화학, 기초식품화학, 일반식품화학, 기능성식품소재평가 및 실험 이메일 ehbyun80@kongju.ac.kr 상세보기 학력 - 공주대학교 공학사(2005.02) - 고려대학교 공학석사(2007.02) - 일본규슈대학교 이학박사(2010.08) 주요 경력 - 2013~현재. 공주대학교 식품공학과 교수 - 2013~현재. 한국식품영양과학회 정회원 - 2013~현재. 한국식품과학회 정회원 - 2020~현재. 한국식품산업클러스터진흥원 자문 및 심의위원 주요 수행 연구과제 - 수지상세포에 의한 감염질환 및 면역성 난치질환 활성을 억제 조절하는 천연동식물질의 탐색과 기전분석 - 방사선 조사 구조변환 천연생물소재의 생리활성 평가 및 기전규명 연구 - 신규화합물 적용 대식세포 및 수지상세포의 항염증 메커니즘 규명 연구 - 방사선 유발 흉부 손상에서 천연소재 유래 다당체의 방호효과 및 작용기전 연구 - 쌍별귀뚜라미 추출물을 이용한 면역력 저하 환자나 노인 대상 면역증진 식품개발 - 식용곤충을 이용한 회복기 암환자 대상 면역증진 기능성 식품 소재 개발 - 면역세포 독성을 유발시키는 항암제 부작용 개선을 위한 동·식물 유래의 천연 소재 개발 및 메카니즘 규명 - 동·식물 유래의 천연소재를 이용한 고기능성 식품 및 코스메슈티컬 화장품 소재 개발 - 잔류독성실험, 동물급여 관련실험 기초분석 연구 - 주요 연구실적 - Antioxidant and immunoactive effects of Protaetia brevitarsis seulensis larvae low temperature water extracts on RAW 264.7 cells (2024) - Capsicum annuum var. abbreviatum Induces a Macrophage M2-Like Phenotype Mediated by Nrf2/HO-1 in LPS-Stimulated Macrophages (2024) - Protective Effects of Allomyrina dichotoma Larva Extract against Oxidative Stress in H2O2-Treated H9c2 Cells (2023) - Low-temperature extracts of Tenebrio molitor Larvae modulate immune activity in macrophages through the MAPKs and NF-κB signaling pathways (2023) - Polysaccharides from Annona muricata leaves protect against cisplatin?induced cytotoxicity in macrophages by alleviating mitochondrial dysfunction (2023) - Protective effect of apoptosis by oxidative damage of Tenebrio molitor larvae in H9c2 cells (2023) - Immunostimulatory potential of extruded plant?based meat: efect of extrusion moisture level on macrophage activation (2023) 박윤제 교수 연구실 산업과학관 112호 전화번호 041-330-1486 담당과목 식품과학과산업, 분자생물학개론, 캡스톤디자인, 현장실습 이메일 ypark@kongju.ac.kr 상세보기 학력 - 서울대학교 농학사(1989.02) - 서울대학교 농학석사(1991.02) - 서울대학교 농학박사(2001.08) 주요 경력 - 대한제당㈜ 중앙연구소 수석연구원/팀장 - ㈜차바이오앤디오스텍 생물의약연구소장 - 차의과학대학교 바이오공학과 교수 - Marquis Who's Who in the World 2010th 인명사전 등재 주요 수행 연구과제 - 전자코와 GC/MS를 이용한 지육 표면의 분변취 분석 및 원인물질 규명 - Flavonoid의 autophagy에 의한 senolytic effect 분석 - 효모 균체 세포벽 기능성 다당류 분리를 위한 정제 조건 분석 - 줄기세포 배양물 성분 분석을 기반으로 한 3D 배양 기술 특성화 - 홍국쌀의 홍국 대사체를 이용한 항바이러스 물질 개발 - 기능성이 증진된 예산사과 농축액 및 기능성 음료 개발 - 줄기세포를 이용한 배양육 생산 시스템 기술 개발 - 고수압 분사식 밤 박피장치 성능평가 - 검은콩의 이소플라본 혼합물의 최적 추출을 위한 품종 및 추출조건 연구 - 비타민채와 오리태를 이용한 건조기술 개발 - 나트륨(Na) 섭취 저감화를 위한 무염김치 제조기술 개발 - 흑밤의 항산화 활성 및 영양성분 분석 - 구절초(九節草) 건강식품 산업의 고부가가치 활성화 사업 - 발효새싹인삼의 황산화, 간보호 활성, 숙취해소 및 에탄올 지방간 모델에 대한 활성 연구 - 기호성과 기능성이 증진된 야채스프 개발 및 산업화 - 200L 인큐베이터 줄기세포 배양 로봇 시스템 시험 분석 - 천연추출물을 이용한 생리활성 기능 연구 - hybridoma 세포를 이용한 항체 생산성 증진 - 재고미 활용을 위한 홍국쌀 최적 제조기술 개발 박상현 교수 연구실 산업과학관 109호 전화번호 041-330-1482 담당과목 일반미생물학, 식품미생물학 및 실험, 효소이용학, 발효공학 및 실험, 식품위생학, 식품위생학실험 이메일 shpark@kongju.ac.kr 상세보기 학력 - 서울대학교 응용생물화학부 농학사(2008.02) - 서울대학교 식품생명공학전공 농학석사(2012.02) - 서울대학교 식품생명공학전공 농학박사(2016.08) 주요 경력 - 2017.09~2019.02. 서울대학교 식품바이오융합연구소 선임연구원 - 2023~현재. 한국식품영양과학회 국문지 편집운영위원 - 2023~현재. 한국식품위생안전성학회 정보정책지 편집간사 - 2024~현재. 한국식품과학회 영문지 편집자 주요 수행 연구과제 - 차세대 가스 기반 식중독 균 제어 기술의 효과에 영향을 미치는 내.외적 요인 규명 및 조합처리 기술 개발(한국연구재단) - 가스 기반 살균 기술을 활용한 유해미생물 생물막 제어효과 규명(한국연구재단) - 초고압 처리의 유해미생물 손상 유발 특성 규명 및 최적 제어 조건 확립(한국연구재단) - 유제품(농후발효유, 발효유)의 유통 품질기준 수립(컬리) - 팽이버섯 내 Listeria monocytogenes 저감화 기술 개발(닥터에그) 주요 연구실적 -EJ Lee, SH Park. 2024. Antimicrobial effect of combination treatment with high pressure processing and mild heat against foodborne pathogens in apple puree. Food Bioprocess Tech 17(3), 736-746. -SH Kim, SH Park, DH Kang. 2024. Simultaneous combination treatment with superheated steam and nebulized organic acid to inactivate Bacillus cereus endospores on stainless steel surfaces. Food Control 155, 110028. -SH Kim, SH Park, JB Ahn, DH Kang. 2024. Inactivation of E. coli O157:H7, Salmonella enterica, and L. monocytogenes through semi-continuous superheated steam treatment with additional effects of enhancing initial germination rate and salinity tolerance. Food Microbiol 117, 104373. -GH Ban, SH Kim, DH Kang, SH Park. 2023. Comparison of the efficacy of physical and chemical strategies for the inactivation of biofilm cells of foodborne pathogens. Food Sci Biotechnol 32(12), 1679-1702. -SH Park, YS You. 2023. Gold nanoparticle based colorimetric biosensing for food safety. Foods 13, 95. -EJ Lee, SH Kim, SH Park. 2023. Effect of high hydrostatic pressure treatment on the inactivation and sublethal injury of foodborne pathogens and quality of apple puree at different pH. Food Microbiol 114, 104302. -SY Kim, SH Kim, SH Park. 2023. Inactivation of foodborne pathogen biofilm cells using a combination treatment with gaseous chlorine dioxide and aerosolized sanitizers. J Food Prot 86(7), 100105. -MJ Kim, SH Park. 2023. Effect of high-pressure processing on the inactivation of foodborne pathogens in egg salad. Lett Appl Microbiol 76(6), ovad068. -SH Kim, SH Park, DH Kang. 2023. Inactivation of Bacillus cereus endospores on black pepper by pulsed superheated steam system. Food Res Int 167, 112649. -SY Kim, SH Park. 2023. Maturation of pathogenic biofilms induces enhanced resistance against gaseous chlorine dioxide. Lett Appl Microbiol 76(3), ovad016. -JY Han, SH Park, DH Kang. 2023. Effects of plasma bubble-activated water on the inactivation against foodborne pathogens on tomatoes and its wash water. Food Control 144, 109381. -S Kim, SH Park. 2022. Chlorine dioxide gas mediated inactivation of the biofilm cells of foodborne pathogens. J Food Sci Technol 59(12), 4863-4869. -YS Yun, SJ Bae, SH Park. 2022. Inactivation of foodborne pathogens on inshell walnuts by UV-C radiation. J Food Prot 85(8), 1172-1176. [see more] 구본재 교수 연구실 산업과학관 110호 전화번호 041-330-1483 담당과목 식품가공학 및 실험, 식품가공의 이해, 소재식품가공학, 식품저장학, 식용유지학, 바이오기능성식품학 이메일 bon-jae.gu@kongju.ac.kr 상세보기 학력 -공주대학교 공학사 -공주대학교 공학석사 -워싱턴주립대학교 공학박사 주요 경력 -2021~현재. 국립공주대학교 식품공학과 조교수 -2021~현재. 한국식품영양과학회 정회원 -2022~현재. 한국식품과학회 정회원 -2022~현재. 학국산업식품공학회 정회원 -2023~현재. 한국식품저장유통학회 정회원 주요 수행 연구과제 -압출성형 대체육의 기반연구를 위한 원료종류 및 공정변수의 평가 -푸드업사이클링 공정을 이용한 사과 부산물을 활용한 시제품 개발 -식물기반 식품 제조기술 관련 고수분 압출 성형기술 표준화 기초자료 조사 -건강증진 소재가 적용된 액상차류의 개발 -소고기 유사 분쇄형 및 비분쇄형 식물 기반 식품 생산을 위한 단백질 소재화 및 적용 기술 개발 -지속 가능한 식물성 대체육 제조를 위한 부산물을 활용한 푸드업사이클링 -대체육 개발 활성화를 위한 산학연 협의체 구축 및 개발지원 -농산물?균체 단백질 융복합 소재화 및 식품 성분 규명 -대체육 분야 경쟁력 강화를 위한 산학연 협의체 구축 및 활성화 사업 -압출성형기에 의한 돌외 차 전환공정연구 -대체육 제조를 위한 압출성형 공정에서 공정변수가 미치는 영향 규명 -압출성형 공정변수 및 L-시스테인, 환원당이 분리대두단백 압출성형물의 물리적 성질 및 휘발성 향에 미치는 영향 -고온·고압 압출성형물 제조 및 특성분석 -식량작물 유래 단백질을 이용한 압출성형물 조직화 특성 구명 -대체단백소재 이용기술 개발을 위한 시료제조 및 시료특성 분석 -국산 품종 압출성형 시료특성 분석 주요 연구실적 -Cellulose Interferes with the Transformation of Cornstarch during Extrusion Processing (2024) -Physicochemical Characteristics of Low-Moisture Extruded Plant-Based Meat Analogs at Different Laver (Pyropia yezoensis) Levels (2024) -Comparison of the Quality Characteristics of Plant-Based Burger Patties Prepared Using Low-and High-Moisture Meat Analogs (2023) -High methoxyl pectin can improve the extrusion characteristics and increase the dietary fiber content of starchcellulose extrudates (2023) -Physicochemical properties of low-moisture extruded meat analog by replacing isolated soy with mung bean protein (2023) -Investigating the Potential of Full-Fat Soy as an Alternative Ingredient in the Manufacture of Low-and High-Moisture Meat Analogs (2023) -Influences of modified fiber inclusion with varying particle size on corn starchbased extrudate expansion (2023) -Extrusion characteristics of ten novel quinoa breeding lines (2022) -Effects of Brewer's Spent Yeast Content on the Physicochemical Properties of Extruded High-Moisture Meat Analog (2022) -Effects of isolated rice protein addition on the physicochemical characteristics of extruded low-moisture meat analog (2022) -Potential interactions between starch and fruit pomace may impact the expansion ratio of direct expanded extrudates (2022) -Effect of Yeast Content on the Physicochemical Properties of Low-Moisture Extruded Meat Analog (2022)